Header image

Slujba Prohodului pentru nou-adormitul Ieromonah Ioanafan (Ștefan Bîrcă)

Joi, 11 februarie 2021, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicolae (Roșca), Duhovnic al Mănăstirii Ciuflea din Capitală și Președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în MAI, Ministerul Apărării şi Organele de Drept a slujit Sfânta Liturghie în biserica „SfântulDumitru” din orașul Vadul lui Vodă, după care a condus Slujba Prohodului pentru nou-adormitul Ieromonah Ioanafan (Ștefan Bîrcă)

Din soborul de slujitori au făcut parte: Prot. mitr. Igor Mamaliga, parohul bisericii „SfântulDumitru” din Vadul lui Vodă și un grup de preoți și diaconi din cadrul Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în MAI, Ministerul Apărării şi Organele de Drept.

La finalul Sfintei Liturghii,  Arhimandritul Nicolae a transmis mesajul de condoleanțe al Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, fiilor duhovnicești a Ierom Ioanafan și tuturor celor care l-au cunoscut în această viață.

A urmat Slujba Prohodului, după care Părintele Ioanafan (Ștefan Bîrcă) a fost înhumat în curtea Bisericii „Sfântul Dumitru” din orașul Vadul lui Vodă.

***

Părintele Ioanafan (Ștefan Bârcă) a văzut lumina zilei la data de 12 ianuarie, anul 1946, fiind încă din fragedă copilărie pe lângă Sfânta Biserică din satul natal.

Simțind chemarea pentru slujirea sacerdotală a mers să facă studiile la Seminarul Teologic din Serghiev Posad, instituție duhovnicească pe care a absolvit-o cu succes.

A slujit în mai multe parohii, ultima fiind parohia din satul Gălești, raionul Strășeni. A fost mai mulți ani Duhovnic al circumscripției Strășeni.

Statornic mărturisitor al credinței ortodoxe a cunoscut perioada schimbărilor dinainte şi după anul 1990 şi a slujit în toată această perioadă, cu timp şi fără timp, fiind martor la numeroase evenimente din viața bisericească.

În anul 2018, Protoiereul mitrofor Ștefan a fost tuns în monahism la Mănăstirea Horăști, cu numele Ioanafan.

Nou-adormitul a fost un foarte bun slujitor, dar și un adevărat părinte duhovnicesc pentru mulți dintre preoții mai tineri.

Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace! Veșnica lui pomenire!