Header image

Soborul Sfântului, slăvitului Prooroc, Înaintemergătorului şi Botezătorului Ioan

La data de 20 ianuarie 2024, prăznuirea Soborului Sfântului, slăvitului Prooroc, Înaintemergătorului şi Botezătorului Ioan, la Mănăstirea Ciuflea a fost oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către duhovnicul-administrator al sfântului așezământ, preacuviosul părinte arhimandrit Nicolae (Roșca) împreună cu soborul preoțesc.

Îndată după sărbătoarea Botezului Domnului nostru Iisus Hristos, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea Soborului Sfântului Prooroc și Înaintemergător al Domnului, Ioan Botezătorul, la fel cum în cea de a doua zi de Crăciun este prăznuit Soborul Maicii Domnului. Dacă la Nașterea Domnului Iisus Hristos, a doua zi a sărbătorii i-a fost închinată celei care a avut un rol deosebit, extraordinar, învrednicindu-se a fi Născătoarea de Dumnezeu, tot așa, la sărbătoarea Botezului Domnului, a doua zi este închinată Sfântului și Marelui Prooroc, Înaintemergător și Botezător al Domnului, Ioan.

Biserica a închinat Sfântului Prooroc Ioan șase sărbători: zămislirea lui (23 septembrie / 6 octombrie), nașterea (24 iunie / 7 iulie), soborul lui (7/20 ianuarie), tăierea capului (29 august / 11 septembrie), prima și a doua aflare a capului lui (24 februarie / 9 martie) si a treia aflare a capului său (25 mai / 7 iunie).

După citirea Sfintei Evanghelii, Preacuviosul părinte Nicolae a rostit în fața credincioșilor un cuvânt de învățătură închinat cinstirii Slăvitului Prooroc Ioan, Botezătorul Domnului.

În întreaga lume ortodoxă, inclusiv în țara noastră, Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul se bucură de o deosebită cinstire printre creștini, ca mărturie stând şi răspândirea mare a acestui nume străvechi.

La finalul serviciului divin, părintele Nicolae împreună cu preoții slujitori a oficiat un te-deum de sănătate și a sfințit un set de veșminte preoțești pentru Sfânta Mănăstire.

În cuvântul rostit, duhovnicul Mănăstirii Ciuflea a adresat alese urări de ani mulți și binecuvântați, cu sănătate, bucurie duhovnicească și multe împliniri, tuturor drept-măritorilor creștini care poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul.