Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil au fost sărbătoriţi în mod cu totul deosebit la Mănăstirea Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron, Ciuflea.
Au fost săvârșite două Sfinte Liturghii: prima în biserica de iarnă „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” și a doua în Catedrala „Sf. M. Mc. Teodor Tiron”.
Credincioşii prezenţi la sărbătoarea Sfinților Arhangheli au participat cu evlavie la Sfânta Liturghie oficiată de Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicolae, Duhovnicul-administrator al mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Chemați de credință, oamenii au ascultat Sfânta Liturghie și s-au rugat la Dumnezeu, pentru pace în țărișoara noastră și în întreaga lume.
La final, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicolae i-a felicitat pe toți cei care poartă numele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, dorindu-le ani mulți, cu pace și bucurie, cu sănătate și fericire!
Totodată Părintele Nicolae i-a îndemnat pe oameni să aibă credință în Dumnezeu; să cinstească Credința Ortodoxă pentru că anume Ortodoxia – este credința care ne învață cum să trăim cu adevărat, cum să ne purtăm. Ortodoxia după cum spunea adeseori vrednicul de pomenire Patriarhul Serbiei Pavel, este calea viețuirii.
* * *
Pomenirea Sfinților Îngeri se face în ziua a opta din luna Noiembrie, pentru că cifra 8 este simbolul vieții veșnice. Biserica a fixat ca zi de pomenire a Sfinților Îngeri data de 8/21 noiembrie, pentru că aceasta are o legătură deosebită cu data de 8 septembrie, când sărbătorim Nașterea Maicii Domnului. Din data de 8 septembrie, până în data de 8 noiembrie sunt exact nouă săptămâni, după numărul celor nouă cete îngerești.
Sfinții Părinți, care au întocmit calendarul Bisericii noastre, ne arată că există o legătură tainică între Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului și Sărbătoarea Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor puterilor cerești. Maica Domnului este mai presus de îngeri, fiind numită mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii.
Astfel, se arată că la Taina Întrupării Mântuitorului Iisus Hristos, care se săvârșește prin lucrarea Duhului Sfânt din Fecioara Maria, participă ca martori și slujitori nevăzuți dar reali sfinții îngeri și mai ales Sfântul Arhanghel Gavriil. Maica Domnului este lăudată de toți îngerii și se roagă împreună cu toți îngerii înaintea Tronului Preasfintei Treimi.