Header image

Duminica a XXIII-a după cincizecime și prăznuirea Sfântului Cuviosului Paisie Velicikovski de la Neamț

Duminică, 28 noiembrie 2021, a XXIII după cincizecime, zi care a coincis și cu prăznuirea Sfântului Cuviosului Paisie Velicikovski, PC Arhimandrit Nicolae (Roșca) Duhovnicul-administrator al Mănăstirii Ciuflea a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în catedrala mare împreună cu soborul preoțesc al mănăstirii.

În cuvântul de învățătură, Preacuvioșia Sa a explicat pericopa evanghelică a zilei – Fapta samarineanului milostiv ce reprezintă lucrarea iubirii milostive a lui Hristos pentru mântuirea oamenilor, relatând totodată și secvențe din viața Cuviosului Paisie Velicikovski.

Această faptă bună a Samarineanului milostiv, care simbolizează pe însuşi Mântuitorului Hristos, înseamnă ridicarea naturii umane căzută în păcat și rănită de patimi. Hristos Domnul unge omenirea bolnavă de păcat cu untdelemnul Botezului – Sfântul și Marele Mir – care se dăruiește omului spre vindecare de păcat și creștere spirituală. Iar vinul turnat pe răni înseamnă vinul Sfintei Euharistii, adică Sângele Domnului, pe care omul îl primește în Sfânta Împărtășanie dimpreună cu Trupul Domnului spre vindecarea sufletului și a trupului, spre iertarea păcatelor și viață veșnică.

Cuviosul Paisie era şi un bun organizator şi înnoitor al vieţii monahale, pentru sfinţenia vieţii sale, numele Cuviosului Paisie de la Neamţ era cunoscut în toate ţările ortodoxe, începând din Muntele Athos până în Lavra Peşterilor din Kiev şi de la Mănăstirea Optina până în sihăstriile din nordul Rusiei. Fiind cinstit ca sfânt, încă din viaţă, ucenicii săi i-au săvârşit slujba de pomenire, rânduindu-i ca zi anuală de prăznuire 15/28 noiembrie.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mănăstiresc condus de presbitera Olga Ghețiu.

15/28 noiembrie, începutul postului Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos.
„Fie ca Bunul Dumnezeu să ne ajute și să ne binecuvinteze pe toți, iar această perioadă a Postului să ne fie tuturor spre bucurie, folos și spre dobândirea vieții celei veșnice, Amin”