Header image

Duminica Pogorârii Duhului Sfânt (a Cincizecimii)

La cincizeci de zile după Slăvita Înviere, în Duminica Pogorârii Duhului Sfânt (Rusaliile), Mănăstirea Ciuflea s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare pentru a cinsti primirea Mângâietorului și întemeierea văzută a Bisericii.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită în Catedrala „Sf. M. Muc. Teodor Tiron” de către Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicolae (Roșca), Duhovnicul-administrator al Mănăstirii Ciuflea, înconjurat de soborul de preoți și diaconi ai Mănăstirii.

Biserica Ortodoxă cinsteşte Sfânta Treime în Duminica Cincizecimii şi a doua zi după ea, persoana Sfântului Duh  (numită şi Lunea Sfântului Duh).

Astăzi este ziua de naștere a Bisericii, momentul în care Sfinții Apostoli au fost luminați prin harul Sfântului Duh pogorât în chip de limbi de foc și au primit darul propovăduirii adevărului. Pogorârea Sfântului Duh este împlinirea descoperirii dumnezeiești.

Conform rânduielilor tipiconale ale Bisericii, imediat după încheierea Sfintei Liturghii, a fost săvârșită Vecernia pentru a doua zi, numită și Vecernia „Plecării genunchilor”, fiind încununată cu citirea celor șapte rugăciuni, în care invocăm ajutorul Sfintei Treimi.

În cuvîntul de învățătură, PC Arhim. Nicolae a vorbit celor prezenţi, că:

Înainte de înălțarea Sa la cer, Mântuitorul a poruncit ucenicilor Săi să nu se despartă de Ierusalim, ci să aștepte împlinirea făgăduinței Tatălui ceresc, adică primirea Duhului Sfânt. Și li s-a spus că atunci vor fi îmbrăcați cu putere de sus, vor fi luminați și întăriți să predice Evanghelia în toată lumea, să învețe toate neamurile și să le boteze în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh și astfel să-I fie martori până la marginea pământului (Fapte 1, 8) și până la sfarșitul veacului.

Făgăduința s-a împlinit în Duminica Cincizecimii, când, într-adevar, S-a coborât Duhul Sfânt peste Sfinții Apostoli „ca o suflare” de vânt, sub chipul limbilor „ca de foc”, și a revărsat în ei o putere nouă, necunoscută lumii până atunci, care a făcut din pescarii simpli și fricoși, de până atunci, cei mai devotati Apostoli și cei mai neînfricați misionari, cum n-a mai avut lumea niciodată.

Vino, Mângâietorule, Duhule Sfinte, şi te sălăşluieşte întru noi!