Header image

Obștea monahală de la Ciuflea a primit în dar o icoană a Sfinților Ciprian și Iustina pentru catedrala mănăstirii.

Duminică, 1 august 2021, după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, PC Arhim. Nicolae (Roșca), Duhovnic-administrator al Sfintei Mănăstiri Ciuflea împreună cu soborul preoțesc, au oficiat sfințirea icoanei Sfinților Ciprian și Iustina oferită în dar de către ctitorii Serghei și Alina Dovganiuc pentru a fi spre închinare tuturor enoriașilor ce vor păși pragul Mănăstirii „Sf. M. Muc. Teodor Tiron” din capitală.

Deasemenea, menționăm că în Catedrala Mănăstirii se află icoana și chivotul cu sfinte moaște ale Sfintei Fericitei Maici Matrona din Moscova, ale Sf. Irh. Spiridon precum și ale mulțor Sfinți bineplăcuți Lui Dumnezeu.

Mulțumim ctitorilor și binefăcătorilor Mănăstirii „Sf. M. Muc. Teodor Tiron”, Ciuflea, Dumnezeu să vă binecuvinteze pe toți.

Pentru rugăciunile Sfinților Mucenici Ciprian și Iustina, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.  Amin.

***

Trăind în Antiohia Siriei pe vremea împăratului Deciu, în secolul al III-lea, Sfântul Ciprian era filosof și vrăjitor. Punând la cale multe planuri pe care le lucra cu putere diavolească, a fost întors la dreapta credință de către Sfânta Muceniță Iustina. Fiind tocmit de un bărbat care se îndrăgostise de ea și nu reușea să îi câștige inima, Sfântul Ciprian a trimis de trei ori demonii peste fecioara creștină, dar fără izbândă.

Văzând acest lucru, a dat foc tuturor cărților pe care le avea și a primit Sfântul Botez, ajungând episcop. Prins împreună cu Iustina fecioara și fiind amândoi torturați, pentru că îi povățuiau spre Adevăr pe păgâni, cei doi au fost apoi trimiși în Nicomidia pentru a fi uciși, fiindu-le tăiate capetele.

Sfinții Mucenici Ciprian și Iustina sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă în data de 2/15 octombrie.