Header image

Sfânta Liturghie în duminica a doua din postul mare, a Sf. Grigorie Palama

Credincioșii drept-măritori din capitală dar și din țară, au luat parte la slujba Sfintei Liturghii săvârșite în Catedrala Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron a Mănăstirii Ciuflea de către PC Duhovnic Arhim. Nicolae (Roșca), împreună cu soborul de preoți și diaconi ai mănăstirii.

La Slujbă au fost înălțate rugăciuni speciale pentru cei bolnavi şi încercaţi astăzi în lume de noul virus și pentru întărirea noastră fizică și duhovnicească, pentru că aceasta este una din datoriile principale ale creștinului de a se ruga unii pentru alţii.

În cuvântul de învățătură, Duhovnicul Mănăstirii Ciuflea, Arhim. Nicolae a îndemnat credincioșii să se întărească în credință și să sporească rugăciunile către Mântuitorul Iisus Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor, Care are puterea de a tămădui toată boala și toată neputința în popor (cf. Mt. 4, 23).

Rugăciunea ne încurajează, ne întărește ca să putem să mergem înainte și ca să nu ne lăsăm abătuți în momentele acestea pentru că avem ajutor și împreună-rugătoare pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, pe Sfinții Arhangheli, Sfântul Arhanghel Rafael, care este Arhanghelul vindecării, pe atâția sfinți tămăduitori, pe sfinții noștri îngeri păzitori.

Spre finalul Serviciului divin, credincioşii veniţi la Ospățul Credinței, s-au împărtăşit cu Sfintele Taine – Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos şi au ascultat cu evlavie predica zilei.

***

Și în acest post la mănăstirea Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron, Ciuflea, va fi săvârşită slujba Pasiei (Acatistul Sfintelor Patimi), în a doua, a treia, a patra şi a cincia duminică din Postul Mare, cu începere de la ora 16.00.

Pasiile sunt oficiate de patru ori pe an (după numărul evangheliştilor): în serile din a doua, a treia, a patra şi a cincia duminică (sau vineri) din Postul Mare. După cum reiese şi din denumire, în timpul acestor slujbe sunt rememorate Patimile Mântuitorului, citindu-se textele evanghelice referitoare la aceste evenimente. Conform tradiţiei, în timpul citirii Evangheliei, credincioşii stau cu lumânări aprinse în mâini.