Header image

Sfânta Liturghie în duminica a XVIII-a după Cincizecime – (a învierii fiului văduvei din Nain)

În Duminica a XVIII-a după Cincizecime – (a învierii fiului văduvei din Nain), la mănăstirea „Sf. M. Mc. Teodor Tiron” din Capitală au răsunat dangătele clopotelor chemând creștinii la rugăciune și la ospățul credinței.

Și în această zi de Duminică, cu Ajutorul Celui de Sus, credincioşi în număr mare au trecut pragul Catedralei mănăstirești pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată de către Preacuviosul Arhimandrit Nicolae (Roșca)  şi slujitorii sfântului lăcaş.

Această Sfântă şi Dumnezeiască Liturghie a fost un bun prilej pentru dreptmăritorii creştini pentru a se ruga împreună cu obștea monahală pentru liniştea ţării şi bunăstarea poporului iubitor de Dumnezeu.

După Sfânta Liturghie a urmat un Te-deum de Slavă și Mulțumire, invocând în rugăciune Harul și Mila Împăratului Ceresc.

***

În Evanghelia Duminicii a XVIII-a după Cincizecime, vedem milostivirea lui Dumnezeu față de oamenii îndurerați și față de cei morți. Minunea învierii fiului văduvei din Nain ne arată că Mântuitorul Iisus Hristos cunoaște durerea fiecărui om, dar și măsura răbdării lui.

Minunea aceasta nu s-a făcut la cererea cuiva. Nimeni nu L-a invitat în satul Nain pe Iisus împreună cu ucenicii Săi; nimeni nu L-a chemat să aducă alinare durerii mamei care jelea pe ultimul drum, de la casă la mormânt, pe unicul ei copil. Și totuși Iisus a venit, din proprie inițiativă, având iubire milostivă față de oamenii îndurerați ca urmare a morții celor dragi ai lor.

Când durerea omului se află la limita răbdării, Dumnezeu vine să-l mângâie și să-l întărească

Evanghelia ne spune că ‘văzând-o Domnul, I S-a făcut milă de ea și i-a zis: Nu plânge!’ (Lc. 7, 13). El, Care a plâns pentru prietenul Său Lazăr când l-a văzut mort; El, Care a zis: ‘Fericiți cei ce plâng, că aceia se vor mângâia!’ (Mt. 5, 4), acum în mod surprinzător spune acestei mame îndurerate: ‘Nu plânge!’

Când durerea omului se află la limita răbdării, Dumnezeu intervine cu milostivirea Sa, întrucât Îi este milă de orice om îndurerat. De aceea, Sfântul Maxim Mărturisitorul spune că, deși înviat din morți și înălțat la ceruri, Mântuitorul Iisus Hristos suferă până la sfârșitul veacurilor potrivit suferinței fiecărui om.