Pe ucenicul cel întâi chemat şi următorul Pătimirilor lui Hristos, pe Andrei apostolul, fratele lui Petru, să-l lăudăm credincioşii, că pe cel ce pe păgâni din înşelăciune i-a întors la botez. Pentru aceasta îi cântăm: Bucură-te, Sfinte Andrei, Apostole! (Condacul 1)
În ziua pomenirii Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat, Luni, 13 decembrie 2021, Preacuviosul Arhimandrit Nicolae (Roșca) a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie praznicală în catedrala mănăstirii împreună cu preoții slujitori.
Credincioși veniți la Liturghie pentru a-l cinsti pe Sf. Apostol Andrei, s-au mărturisit, iar cei care au primit dezlegare de la duhovnic s-au împărtășit cu Sfintele Taine.
La predică, Arhimandritul Nicolae a prezentat viața Sfântului Apostol Andrei, insistând asupra misiunii sale de propovăduitor al Evangheliei lui Hristos.
Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat a fost originar din Betsaida (oraş de pe ţărmul vestic al lacului Ghenizaret – Galileea) şi a fost fratele lui Petru, fiind amândoi fiii pescarului Iona. A fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, iar la îndemnul învăţătorului său a mers împreună cu Ioan, fiul lui Zevedeu, să caute pe Acela despre care Înaintemergătorul spunea că este Mielul lui Dumnezeu.
După cum ne spun istoricii din primele veacuri, între care Ipolit al Romei, Origen şi Eusebiu al Cezareei, dar şi Sinaxarul Bisericii Constantinopolitane, Sfântul Andrei a propovăduit în Dobrogea şi pe teritoriul Ucrainei de astăzi, în Sciţia Mare, şi apoi la Bizant, la Constantinopolul de astăzi. Apoi, a mers în Grecia şi a propovăduit Evanghelia ajungând până în oraşul Patras unde a fost martirizat. A fost răstignit pe un lemn în formă de X
În timpul slujbei s-au pomenit ctitorii și binefăcătorii mănăstirii, iar la sfârșitul Liturghiei s-a săvârșit un Te Deum, după care părintele duhovnic-administrator i-a felicitat pe cei care poartă numele în cinstea Sf. Apostol Andrei și pe creștinii care în această zi își sărbătoresc hramul casei.