Header image

Soborul Slăvitului Prooroc Înaintemergătorului şi Botezătorului Ioan

De prăznuirea Soborului Slăvitului Prooroc Înaintemergătorului şi Botezătorului Ioan, la Mănăstirea Ciuflea a fost oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către Duhovnicul-administrator al Sf. Așezământ, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicolae (Roșca), dimpreună cu soborul preoțesc.

Îndată după sărbătoarea Botezului Domnului nostru Iisus Hristos, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea Soborului Sfântului Prooroc și Înaintemergător al Domnului, Ioan Botezătorul, la fel cum în cea de a doua zi de Crăciun este prăznuit Soborul Maicii Domnului. Dacă la Nașterea Domnului Iisus Hristos, a doua zi a sărbătorii i-a fost închinată celei care a avut un rol deosebit, extraordinar, învrednicindu-se a fi Născătoarea de Dumnezeu, tot așa, la sărbătoarea Botezului Domnului, a doua zi este închinată Sfântului și Marelui Prooroc și Înaintemergător și Botezător al Domnului, Ioan.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preacuviosul Părinte Nicolae a rostit în fața credincioșilor un cuvânt de învățătură închinat cinstirii Slăvitului Prooroc Ioan, Botezătorul Domnului.

În întreaga lume ortodoxă, inclusiv în țara noastră, Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul se bucură de o deosebită cinstire printre creștini, ca mărturie stând şi răspândirea mare a acestui nume străvechi.

În cuvântul rostit la final, Duhovnicul Mănăstirii Ciuflea a adresat alese urări de ani mulți și binecuvântați, cu sănătate, bucurie duhovnicească și multe împliniri, tuturor drept-măritorilor creștini care poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul.