Header image

Ședință de lucru a conducerii Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în MAI, Ministerul Apărării şi Organele de Drept și a reprezentanților Ministerului Apărării

Joi,  16 iunie 2022, în incinta Catedralei-memorial „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” din scuarul Ministerului Apărării al Republicii Moldova, str. Șoseaua Hîncești 84, la orele 12:00 a avut loc o ședință de lucru a conducerii Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în MAI, Ministerul Apărării şi Organele de Drept și a reprezentanților Ministerului Apărării.

Această întrunire a fost cu referire la Slujba praznicală în cinstea Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt din data de 15 iulie 2022. Ședința a început cu intonarea imnului Împărate Ceresc după care, Președintele Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în MAI, Ministerul Apărării şi Organele de Drept și răspunzător de construcția Catedralei, PC Arhimandrit Nicolae (Roșca), Duhovnic-administrator al Mănăstirii Ciuflea, a adus la cunoștință celor prezenți despre etapa lucrărilor și faptul că Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a binecuvântat săvârșirea slujbei arhierești de hram.

Aducem la cunoștință că în data de 14 iulie va începe drumul crucii în jurul or. Chișinău care, în dimineața de 15 iulie va ajunge la Catedrala-memorial „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” unde împreună cu Mitropolitul, Preoții militari, Invitații conducerii de vârf a Ministerului Apărării și a pelerinilor, se va săvârși Sfânta și dumnezeiasca liturghie cu înconjorul Catedralei și citirea celor patru evanghelii praznicle urmate de un Te-deum de sănătate la acest frumos praznic de suflet.

Împreună cu Părintele Nicolae au fost punctate reperele de bază și au fost numiți preoții responsabili pentru buna desfășurare a sărbătorii. De comun acord cu conducerea Ministerului Apărării vom fi sprijiniți de către armată în vederea pregătirii unei trapeze militărești pentru toți pelerinii care vor fi prezenți.

În dimineața zilei de 15 iulie, înainte de începerea Sfintei Liturghii, la ora 08:45 va fi întâmpinat Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir de către Părintele Nicolae (Roșca) împreună cu preoții militari și conducerea Ministerului Apărării după care va avea loc depunerea de flori la Bustul Marelui Voievod Ștefan cel Mare al Moldovei care se află în aleea domnitorilor și Sfînta Liturghie praznicală.

Dacă doriți să efectuați donații pentru construcția Catedralei-memorial „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”, mai jos sunt atașate datele bancare.
Dumnezeu să primească jertfa fiecărui binefăcător.

Conturi de transfer pe card MAIB după cum urmează:

În MDL
5582 6300 6070 9630

În EUR
5582 6300 6088 2486

Donații pentru finisarea lucrărilor de construcție se pot face și la contul bancar afișat mai jos:

Rechizitele în MDL:

Beneficiar: „MANASTIREA SF.MARE MUCENIC TEODOR TIRON”
40340012

Număr cont: MD51AG000000022512701243

Banca Beneficiarului: B.C.”MOLDOVA-AGROINDBANK”S.A.
COD FISCAL 1002600003778
BIC: AGRNMD2X

Număr de contact: +373 689 99 685  / +373 691 22 848 – Arhimandrit Nicolae (Roșca), Duhovnic-administrator al Mănăstirii „Sf. M. Mc. Teodor Tiron” Ciuflea, responsabil de construcția Catedralei-Memorial „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” str. Șoseaua Hîncești 84.

***

Scurt istoric:

5 mai 2021, în ajunul Sărbătorii Sf. M. Mc. Gheorghe Purtătorul de Biruință, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove a oficiat slujba de sfințire a locului pentru zidirea unui lăcaş sfânt pe teritoriul Ministerului Apărării și instalarea unei sfinte cruci pe locul unde va fi înălţat altarul viitoarei biserici.

3 iunie 2021, zi de prăznuire a Sfinților Împărați Constantin și Elena, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove a oficiat slujba de sfințire a temeliei lăcaşului sfânt ce se edifică pe teritoriul Ministerului Apărării.

Octombrie 2021 – etapa de montare a lemnului pentru acoperiș cu continuare a turlei centrale și a clopotniței.

Februarie 2022 – etapa de acoperire cu plăci de USB a pantelor de acoperiș, a turlei centrale și a clopotniței.

Mai 2022 – realizarea cupolei centrale concomitent și acoperirea ei cu folie de aluminiu aurită